top of page
Stefan-Malmström

STEFAN MALMSTRÖM

Stefan är en skåning som sedan drygt trettio år bott och verkat i staden i havet, Karlskrona. När han var ung var han en hårt elitsatsande orienterare men manipulerades in i sekten Scientologikyrkan i uppväxtstaden Hässleholm. Han lade kompassen på hyllan och ägnade all sin tid åt sekten i fem år.

 

Efter att ha lyckats ta sig ur studerade han masskommunikation och sociologi vid Högskolan i Växjö. Han har därefter arbetat som journalist, både i tidningsvärlden, på radio och för tv-stationer. Han har drivit egna produktionsbolag inom film och tv och har bland annat producerat och regisserat barntv-program för både TV4 och för Sveriges Television. I dag jobbar han som konsult i regional utveckling, föreläser om sekter och skriver böcker.

INDIEFÖRFATTARE ÖVERSATT TILL NIO SPRÅK

Inte många indieförfattare (egenutgivare) har lyckats sälja sin bok utomlands. Men Stefan Malmström har fått sin debutbok Hjärntvättad översatt till hittills nio språk. Nu har ett svenskt förlag, Lind&Co, fått upp ögonen för framgångarna och har skrivit ett tvåboks-avtal med Stefan för de två kommande böckerna i Luke Bergmann-serien.

 

- Lind&Co gav ut den svenska versionen som ljudbok 2019”, säger Stefan. Den är nu uppe i drygt 35 000 lyssningar på streamingtjänsterna, något som jag förstått är höga siffror för en debutbok.

Faktum är att tre förlag slogs om att få rättigheterna till uppföljaren till Hjärntvättad, Tsarens rum (arbetsnamn).
 

- När det blev känt att jag skrev på en trilogi och att tvåan snart skulle vara klar blev jag kontaktad av förlagen som ville läsa. Till min stora glädje var alla tre superentusiastiska. VD:n för ett av Sveriges största förlag skickade ett mejl där han skrev att jag hade skrivit ”en mästerlig spänningsroman”. De orden värmde.

 

Att den första boken är översatt och säljs i nio länder tackar Stefan det engelska förlaget Silvertail Books för. Stefan anlitade en professionell översättare, en amerikansk kvinna som översätter svensk litteratur till amerikansk engelska, och skickade de femtio första sidorna till Silvertail. Det ledde till att Silvertail köpte världsrättigheterna till Hjärntvättad, döpte om den engelska versionen till KULT och såg även till att marknadsföra den internationellt till förlag i andra länder.

- Det kändes fantastiskt att få en massa andra människor att jobba för att min bok skulle marknadsföras och säljas, säger Stefan. Det är också en faktor som gör att jag nu väljer att bli förlagd. Jag tar ganska lång tid på mig att skriva och nu kommer jag att få mer tid till att fokusera på det.
 

Hjärntvättad baserades på dina egna erfarenheter som medlem i Scientologikyrkan. Kommer även de andra två att handla om den sekten?

 

- Scientologikyrkan kommer definitivt att finnas med i båda historierna, berättar Stefan. I Tsarens rum spelar kyrkan dock inte lika stor roll som i Hjärntvättad. Den boken har mer karaktären av en internationell spionthriller kombinerat med ett relationsdrama. Trean däremot, den kommer till viss del att utspelas på Scientologikyrkans internationella högkvarter, en fd lyxresort i öknen utanför Los Angeles.

 

Din huvudkaraktär Luke Bergmann, en f d livvakt i den israelska maffian i New York som bor i Karlskrona och som jobbar som socialpedagog, är en intressant karaktär. Hur skapade du honom?

 

- Jag visste att jag inte ville skriva en traditionell deckarhistoria med en polis i huvudrollen. Den typen av historier står mig upp i halsen. Jag ville ha en karaktär som stack ut, som var annorlunda, spännande och ovanlig. Så jag gjorde en byracka, dvs jag tittade mig runt i min bekantskapskrets och stal egenskaper och bakgrundshistorier från människor som jag kände. Jag har en bekant från New York med judiskt påbrå som träffade en tjej från Karlskrona som jobbade som au pair i London. De gifte sig och de bor nu i Agdatorp utanför Karlskrona.

 

- En kollega bosatt i London berättade i samma veva om sin syster på en middag för några år sedan. Hon hade flyttat till New York och där blivit förälskad i Dick Manitoba, en legendarisk punkrocksångare och före detta wrestler som drev en klassisk rockbar, The Manitoba´s. När han uppträdde som wrestler hade han artisnamnet ”Handsome Dick”. Jag tyckte det lät som en riktigt spännande karaktär och snodde lite från båda.

 

Resultatet blev Luke Bergmann, som är jude, uppväxt som gatukriminell i Williamsburg i New York. Han hade en kort karriär som wrestler, anlitades senare som livvakt åt den israeliska maffian, vittnade i en rättegång mot sina forna kompisar och flydde sedan till London där han träffade en tjej från Karlskrona.

bottom of page